Samen komen we er wel uit

Koninklijk bezoek bij Buurtbemiddeling in Zwolle

Koning Willem-Alexander weet waar hij in geval van ruzie moet zijn: bij de buurtbemiddeling in Zwolle.

Uit: Tubantia 23 maart 2022

Foto: Jarno Kraayvanger

Landelijke campagne ter voorkoming van escalatie

De landelijke campagne ‘Dát is makkelijk praten!’ is van start gegaan. Een initiatief dat tot stand is gekomen dankzij samenwerking van buurtbemiddelingsorganisaties uit het hele land. We willen met de campagne laten zien dat het belangrijk is om als buren tijdig het gesprek aan te gaan en samen tot een oplossing te komen. In de campagne staan vijf stappen centraal: kalmeer, kies het juiste moment, leg uit wat het met je doet, zoek samen naar een oplossing en maak afspraken waar je je beiden prettig bij voelt. Ga naar datismakkelijkpraten.nl of bekijk de video.

Buurtbemiddeling bestaat in 2021 al 25 jaar in Nederland! 8 van de 10 gemeenten in Nederland hebben inmiddels Buurtbemiddeling. En met succes!

Uitdagend, leerzaam čn gezellig vrijwilligerswerk? Word buurtbemiddelaar!

Houd je van uitdagend vrijwilligerswerk met en voor verschillende mensen uit de gemeente Olst-Wijhe, vind je het leuk om steeds iets nieuws te leren, trainingen te volgen en om in een team te werken? Ben je nieuwsgierig, communicatief en tussen de 20 en 45 jaar? (dit in verband met de samenstelling van ons team). Neem dan contact met ons op! 

Buurtbemiddeling: Een laagdrempelige manier om burenconflicten en ergernissen te helpen oplossen, voor alle inwoners van de gemeente. Buurtbemiddeling wil mensen weer met elkaar laten praten en samenwerken aan een goede verstandhouding.

Jij als goed getrainde vrijwilliger bemiddelt tussen buren en wijkbewoners. Je speelt niet voor rechter en velt geen oordeel. Je probeert de ruziënde partijen weer met elkaar in gesprek te laten komen en hen zélf een oplossing te laten bedenken. Als bemiddelaar ga je met een collega-bemiddelaar op pad en regel je zelf de gesprekken met beide partijen. Naast de voldoening van het bemiddelingswerk, is er het plezier van samenwerken binnen een klein team van enthousiaste collega's en met betrokken professionals op kantoor. Ook worden er leuke en leerzame activiteiten georganiseerd.

Geïnteresseerd of op z’n minst nieuwsgierig? Laat het ons weten!

Mail naar: info@buurtbemiddelingolstwijhe.nl

Ruzie over stankoverlast bij de buren? Door bemiddeling liep het bij Ozkan en Pinar niet uit de hand

Het TV-programma EenVandaag besteedde in hun uitzending van 7 september aandacht aan Buurtbemiddeling. Het programma geeft een boeiend inkijkje in de wereld van Buurtbemiddeling. Buren vertellen hun verhaal én Bente Londen van Beter Buren geeft tips hoe je burenruzies kunt voorkomen.

De interviews zijn terug te zien via onderstaande links:

 

Veel burenproblemen in Olst-Wijhe opgelost met Buurtbemiddeling

30 mei 2018 - gepubliceerd in Huis aan huis/reclamix

Veel burenproblemen in de gemeente Olst-Wijhe zijn in 2017 opgelost na de inzet van Buurtbemiddeling Ols Wijhe, zo blijkt uit het recentelijk verschenen jaarverslag over 2017. Buurtbemiddeling heeft in dat jaar 25 keer een bijdrage geleverd in de pais en vree tussen buren in Olst Wijhe, door middel van gesprekken, informatie en adveis. In de meeste gevallen waarin bemiddelaars bewoners ondersteunden tijdens een onderling gesprek, kwam een oplossing voor het burenprobleem.

Dit artikel is hier verder te lezen:

Leer je buren kennen en zet vooroordelen aan de kant

1 februari 2017 - door Karin Köster, gepubliceerd in Huis aan huis/reclamix

Zonder dat je het nu wil kan een kleine irritatie over de buren oplopen tot een groot conflict. "Laat het zover niet komen," zegt Caroline Holsheimer, projectleider van Buurtbemiddeling Olst-Wijhe. "Stap op je buren af en bepraat de zaken en als dat niet lukt neem dan op tijd contact op met Buurtbemiddeling. Dat voorkomt veel ellende."

Alle informatie die Buurtbemiddeling krijgt is vertrouwelijk. "Dat vind ik belangrijk te benadrukken," zegt Caroline: "Informatie komt nooit op straat. Juist in kleine gemeenschappen zoals de kernen in de gemeente Olst-Wijhe is dat heel belangrijk."

Dit artikel is hier verder te lezen:

Een goede manier om kleine conflicten in de buurt op te lossen

28 oktober 2015 - door Karin Köster, gepubliceerd in Huis aan huis/reklamix

Aukje Kooistra (manager Wonen van Salland Wonen), is bezocht door Karin Köster en vertelt enthousiast over het bijzonder waardevolle buurtbemiddelingsproject in Olst-Wijhe. Het project Buurtbemiddeling Olst-Wijhe loopt op dat moment drie jaar en gemiddeld werden er per jaar 20 problemen behandeld. Wat kan Buurtbemiddeling dan aan Sallan Wonen brengen? Daar is Aukje kort en duidelijk over: "Wij streven ernaar dat onze huurders met plezier in onze woningen en in de wijk wonen. Leefbaarheid staat bij ons hoog in het vaandel." "Het mooie van Buurtbemiddeling is dat er door onafhankelijke vrijwilligers een probleem wordt opgepakt. Zij komen makkelijk binnen bij mensen en het probleem verhardt niet zo snel als wanneer dit door de politie wordt opgepakt. Al met al een prachtig project!"

Dit artikel is hier terug te lezen:

 

"Overlast? Wacht niet te lang en stap op uw buren af."

"Buurtbemiddeling gaat stap voor stap en niet sneller of verder dan u zelf wilt."

Buurtbemiddeling Olst-Wijhe is een samenwerkingsproject van:

Buurtbemiddeling Olst-Wijhe wordt uitgevoerd door Raster Welzijn. Raster Welzijn is een non-profit organisatie uit Deventer.

Het CCV (Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid) helpt buurtbemiddelingsorganisaties bij het opzetten en uitvoeren van Buurtbemiddeling en bewaakt de kwaliteit van Buurtbemiddeling.

Buurtbemiddeling OlstWijhe is een door het CCV erkende Buurtbemiddelingsorganisatie.